Konferencija „ Popis poljoprivrede 2023 – rezultati i perspektive“

Danas je na Zlatiboru počela konferencija „Popis poljoprivrede 2023 – rezultati i perspektive“, gde će kroz prezentacije: Rezultati Popisa poljoprivrede 2023. kao osnov za praćenje, ocenu i planiranje; Struktura, ekonomska snaga i marketing proizvoda poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji; Strukturne promene u poljoprivredi i njihov uticaj na ekonomski rast u Srbiji agrarne politike; Predstavljanje poljoprivrednih gazdinstava; Stanje u savremenoj proizvodnji voća u Srbiji i mogućnosti za njeno poboljšanje; Poljoprivredna gazdinstva sa stočarskom proizvodnjom u Srbiji – stanje i perspektiva; Radna snaga na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji – rodna perspektiva; Zemljoradničke zadruge u funkciji organizovanja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, biti prikazani rezultati popisa poljoprivrede koje je u uvodnom obrćanju predstavio Branko Josipović, v. d. direktora – Republičkog zavod za statistiku. Nakon njega prisutnima se obratila i predstavnica Delegacije EU Nadia Kyuchukova.

– Kada znamo onda planiramo bolje, bio je slogan poljoprivrednog popisa koji je sproveden uz popis stanovništva i još dve dodatne ankete u isto vreme. Evropska Unija, Evrostat delegacija u Srbiji kontinuirano podržavaju Republički Zavod za statistiku u unapređivanju celokupnog procesa. Tokom ovih dana razgovaraćemo o rezultatima. Nedavno smo pokrenuli novi projekat čiji je cilj izveštavanje o realnom statističkom izveštavanju kao osnovu za donošenje odluka na nacionalnom i lokalnom nivou. Planirali smo dva projekta da se dalje unaprede nacionalni podaci u ovom procesu – rekla je predstavnica Delegacije EU Nadia Kyuchukova, naglašavajući da rezultati popisa govore sami za sebe.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime