Prolećni azot zlata vredan

Đubrenje se ubraja u jednu od najvažnijih agrotehničkih mera, a hraniva unesena u proleće i te kako koriste i voćkama, i lozi. Pravilnim đubrenjem se poboljšava struktura tla, reguliše trajanje vegetacije, povećava otpornost na mraz, bolesti i štetočine, te osigurava trajnost i dugovečnost voćaka. Ali, pre unošenja hraniva u proleće, potrebno je uraditi još jedan veoma važan posao.

Valja uzorak zemljišta odneti na agrohemijsku analizu. Njome se definišu hemijska (pH, karbonati, EC), i fizička svojstava, kao i nivo hranljivih elemenata zemljišta u zasadima. Tako pouzdano saznajemo kog elementa ima previše, a kojeg premalo te možemo da pravilno odredimo potrebne količine đubriva.

Određena porcija za svako stablo

Najvažniji hranljivi elementi za svaku voćku su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Azot je sastavni  deo organa i tkiva voćaka, a najviše ga ima u listovima, cvetnim pupoljcima, plodovima i semenkama.

Fosfor je važan za formiranje i funkcioniranje reproduktivnih organa, a ima ga više u mlađim grančicama, nego u starijim, kao što ga ima više i u formiranom tkivu, nego u kori i grančicama. Kalijum voćke uzimaju iz zemljišta u velikim količinama i tog elementa ima više u mlađim nego u starijim organima, u pupoljcima rodnih izbojaka u odnosu na one kod nerodnih. Ovaj element ima vrlo važnu ulogu u životu voćke, pa se zbog njegovog manjka javljaju različiti poremećaji.

Foto: yayimages.com

Potrebe za ovim hranivima se razlikuju od zasada do zasada i najviše zavise od starosti voćaka. Za mlade voćnjake se potrebne količine hraniva određuju prema broju stabala u njima, odnosno, preračunavaju se za svako stablo. Pod mladim voćnjacima nazivamo sve one koji su u razdobljuintenzivnog rasta i razvoja, a taj period obuhvata vreme od sadnje voćaka, pa sve dok one ne razviju osnovne skeletne grane s obeležjem predviđenog uzgojnog oblika.

Količina zavisi i od starosti zasada

Prve godine, u zasadima s gustim sklopom, u vreme predviđeno za osnovno đubrenje, po jednoj voćki  unosi se  0,15 do 0,25 kg jednog od kompleksnih NPK đubriva u kojima je odnos hraniva  7-20-30, ili  5-15-30. Ako se radi o ređem sklopu, po jednoj voćki dodaje se 100 do 150 grama. U prvoj godini, početkom vegetacije, voćke se prihranjuju s 30 do 50 grama UREE, 50 do 70 grama KAN – a,  ili 100 do 120 grama NPK 15-15-15 po stablu.

U drugoj godini, prihrana se obavlja u isto vreme i s istim vrstama đubriva, samo što se količina povećava za 50 odsto, dok u trećoj i ostalim godinama đubriva se rasturaju po celoj površini voćnjaka. Važno je da se, kod prihranjivanja mladih voćaka koje se slabije razvijaju,  dodaju veće količine azota.

U ranoj prolećnoj prihrani starijih voćaka takođe se unosi azot, najčešće  jedna trećina do jedna polovina ukupne godišnje potrebe, s jednim od azotnih đubriva ili kompleksnim NPK s naglašenim sadržajem azota, kao što su to NPK 20-10-10 i NPK 15-15-15, a obavlja se prilikom prve prolećne obrade zemljišta. Prihranjuje se posle zametanja plodova, sredinom ili krajem aprila,  azotnim ili NPK đubrivima s naglašenim azotom, a hraniva se rasturaju po celoj površini zasada. Za visok prinos jezgričavog i koštičavog voća potrebno je dodati 90-200 kg/ha azota (N), 70-120 kg/ha fosfora (P2O5), 130-250 kg/ha kalijuma (K2O).

Za vinograde više „obroka“

Mladi vinogradi koji su dali svoj prvi rod đubre se nešto manjom količinom hraniva, jer su i prinosi niski. Koriste se 370 kg/ha NPK 7-14-21, ili 260 kg/ha NPK 5-15-30, ili 325 kg/ha NPK 8-16-24. Ovim količinama podmiruju se celokupne godišnje potrebe vinove loze za fosforom i kalijumom, a azot se dodaje u nekoliko „obroka“ najčešće u dve prihrane, i to početkom vegetacije i posle cvetanja.

Prva prihrana ureom obavlja se rano u proleće, prilikom prve obrade zemljišta jer će najveći deo azota vinova loza iskoristiti do cvetanja za intenzivan porast mladica. Urea se mora plitko zaorati radi sprečavanja gubitka ovog elementa isparavanjem. Računajući količinu azota unešenu pri osnovnoj obradi, preporučuje se da se u proleće doda oko 130 kg/ha ili 13 g/m2. U maju, obavezno posle cvetanja, obavlja se još jedna prihrana KAN-om u količini 100 do 130 kg/ha ili 10 do 13 g/m2, zavisno od obima zametnutog roda.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18