Bakterije štite od mraza

Nedavna istraživanja su utvrdila da bi se ublažavanje efekata mraza moglo postići rešenjima koja ne podrazumevaju paljenje biljnih ostataka ili mehaničku opremu. Istraživanjima američkih naučnika utvrđeno je da postoji veza između štete koju uzrokuje mraz i određenih bakterija prisutnih u biljkama i da bi upravo bakterija Pseudomonas syringae mogla poslužiti kao rešenje za borbu protiv ekstremno niskih temperatura. Veći broj radova je potvrdio da poljoprivredne kulture osetljive na mraz na sebi sadrže veću populaciju bakterija iz ovog roda i koje utiču na stvaranje leda na temperaturama višim od normalnih temperatura smrzavanja. Bakterije iz roda Pseudomonas su toliko vešte u stvaranju leda da je pre nekoliko godina počelo sa njihovim inkorporiranjem u mašine za spravljanje veštačkog snega na skijalištima.

Aleksandar Leposavić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno