Kruške se tretiraju protiv plamenjače, krastavosti i buve

Zasadi krušaka se tokom aprila, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze puno cvetanje do faze razvoja plodova. Faza cvetanja je izuzetno osetljiva faza kruške na infekciju bakterijom prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), pa se preporučuje primena nekog od preparata pre najavljenih padavina:

•             Ekstrasol F (Bacilus subtilis) u količini 2 l/ha, ili

•             Serenade ASO (Bacilus subtilis) u količini 8 l/ha.

Padavine stvaraju povoljne uslove i za infekciju od strane prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina) pa se u cilju zaštite preporučuje primena nekog od fungicida:

•             Folpan 50 WP ili Magenta (folpet) u koncentraciji 0,2n%, ili

•             Merpan 50 WP, ili

•             Capi ili Captan WP ili Venturion ili Metod 480 SC (kaptan) u koncentraciji 0,2 do 0,3 %.

U fazi razvoja plodova (10 do 20mm) najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave krastavosti kruške (Venturia pirina) pa se u cilju zaštite preporučuje primena kontaktnih i sistemičnih fingicida:

•             Alcoban (ditianon) u količini 0,5 do 0,75 kg/ha, ili

•             Delan pro (ditianon+kalijum fosfonat) u količini 2,5 l/ha + Score 250 EC,

•             Sekvenca, Skoremore, Ambasador, Agroskor 250 EC, Hemokonazol 250 EC (difenokonazol) u koncentraciji 0,02 %.

Ukoliko se vizuelnim pregledom zasada registruje prisustvo jaja i mlađih larvenih stupnjeva obične kruškine buve (Cacopsylla pyri), u cilju suzbijanja larvi prve letnje generacije preporučuje se primena preparata:

•             Tonus ekstra (acetamiprid) u koncentraciji 0,05 %.

Piše: Dipl. inž. Aleksandar Zdravković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18