Besplatno do znanja za sertifikaciju proizvoda sa geografskim poreklom


Deo nacionalne šeme kvaliteta i prava intelektualne svojine su i skoro 50 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom poput zlatarskog sira, leskovačkog ajvara i futoškog kupusa. Proizvodi s ovom oznakom imaju specifičan kvalitet koji je potvrđen kroz proces sertifikacije. Uloga pojedinaca obučenih za sprovođenje sertifikacionog procesa zbog toga je veoma važna u ukupnom životu ovih proizvoda.
Švajcarska je zemlja koja brižžljivo neguje svoje proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom i zahvaljujući njenoj podršci organizuje se GI sertifikaciona akademija. Reč je o obrazovnom onlajn i mentorskom programu namenjenom svima koji su uključeni ili žele da postanu deo sistema potvrde kvaliteta proizvoda sa oznakama zaštićenog geografskog kvaliteta – OGP.
Pomenuta akademija je besplatan program namenjen proizvođačima, savetodavcima, diplomcima i svima onima koji aktivno podržavaju i istražuju u oblasti ruralnog razvoja i proizvoda sa poreklom.
Program počinje ovog meseca i traje do decembra i tokom ovog perioda obučiće prvu generaciju savetodavaca i predstavnika proizvođačkih grupa. Na kraju programa oni će posedovati znanje i veštine za primenu pravila sertifikacije proizvoda sa poreklom.
Prijave se mogu predati do 11. maja, a sve informacije su dostupne na sajtu www.giakademija.rs
J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18