Da li pčelinji otrov sprečava koronavirus?

Nekoliko lekara istraživača iz Kine pokušalo je da ispita moguću preventivnu i terapijsku primenu pčelinjeg otrova kod infekcija korona virusom korona. Lokalno udruženje pčelara u provinciji Hubei, epicentru kovid-19 u Kini, među pčelarima je sprovelo specifično istraživanje, objavljeno je na sajtu SPOS-a.

Naime, u periodu od 23. februara do 8. marta ukupno je anketirano 5115 pčelara, uključujući i njih 723 iz Vuhana. Niko od njih nije razvio simprome povezane sa kovid–19, a nije evidentriran ni jedan zdravstveni problem u tom periodu. Anketirano je i petoro apiterapeuta u Vuhanu i praćen je 121 pacijent njihove Klinike za apiterapiju. Pacijenti su bili na apitoksinoterapiji, odnosno terapiji pčelinjim otrovom koja podrazumeva ubode pčela, od oktobra 2019. do decembra iste godine. I sami apiterapeuti na sebi su primenjivali istu terapiju koja im je godinama sastavni deo vlastite zdravstvene nege.

Dvoje od petoro apiterapeuta je bez ikakve zaštitne opreme bilo izloženo sumnjivim slučajevima kovid-19, dok su ostali bili u kontaktu s obolelim pacijentima. Niko od njih nije bio zaražen niti je pokazivao simptome bolesti izazvane koronavirusom. Takođe, nijedan od 121 pacijenta Klinike za apiterapiju nije bio zaražen, iako su troje imali bliski kontakt sa članovima porodice kojima je potvrđena infekcija virusom kovid-19.

Poznato je da ubod pčele može izazvati alergijske reakcije čak i sa fatalnim ishodom zbog prekomernog odgovora imunološkog sistema čoveka. Ali, pčelinji otrov na više načina može uticati na imunološki sistem  čoveka. Jedan od njih je pojačana diferencijacija regulatornih T ćelija koje imaju važnu ulogu u kontroli infekcije koronavirusom.

Da bi se došlo do odgovora na pitanje da li stimulacija imunološkog sistema uzrokovana pčelinjim otrovom smanjuje osetljivost organizma na koronavirus, potrebno je uraditi eksperimente na životinjama. Kako se navodi u tekstu objavljenom na sajtu SPOS-a, za ovo istraživanje mogli bi biti pogodni majmuni.

Ideja lekara koji su došli do nekih saznanja je da motiviše naučnike da u odgovarajućim uslovima testiraju ovu pretpostavku jer bi pčelinji otrov mogao da pruži nadu da će se čovečanstvo uspešno izboriti s kovid-19.

J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18