Jabuke i borovnice u Gruži jedva dočekale kišu!

Kiša  koja pada poslednjih dana obradovala je većinu voćara u Šumadiji. To što u voćnjake ne mogu da uđu bez gumenih  čizama je, tvrde, najbolja situacija koja je mogla da ih zadesi na početku proizvodne sezone.

U gružanskom kraju navode da kiša u većem obimu i trenutni vremenski uslovi pogoduju voću nakon relativno sušne zime. Na porodičnom gazdinstvu Nikolić iz Balosave kod Knića, koje od 2010. godine podiže intenzivne zasade borovnica i jabuka, kišu su željno čekali.

– Ovih dana palo je više od 15 litara kiše po kvadratnom metru i to je jako značajno u ovoj fazi vegetacije, jer je zima bila sušna, kada su sporadično padali kiša i sneg. Raport u borovnicama i jabukama je otprilike sledeći – osim kiše, imali smo tri noći zaredom temperaturu od minus 4 do minus 6  i to u trajanju od dva-tri sata u noćnom periodu. Mraz je najintenzivniji bio od 1 do 3 sata posle ponoći – kaže Miroslav Nikolić, voćar iz Balosave.

On dodaje da je zbog trenutnih vremenskih uslova potencijal  u zasadima borovnice i jabuke izuzetno dobar.

– Uradili smo sve agrotehničke mere koje su bitne, od zimskog tretiranja i rezidbe i sada smo u  fazi ozbiljne zaštite. Ubacili smo već 5. godinu zaredom solitarne pčele i očekujemo izuzetno uspešnu godinu što se tiče borovnica – dodaje ovaj voćar.

Miroslav gaji borovnice na pet hektara u saksijama od 110 litara, a zasadio je dvogodišnje sadnice, od kojih je već u 4. godini imao pun rod zahvaljujući savremenoj, kvalitetnoj tehnologiji.

– Mikroklima takođe mnogo utiče na prinose. Imali smo 20 tona prve klase – dodaje on.

Jabuke su takođe jedva dočekale kišu. Nikolići na 7 hektara gaje tri sorte; zlatni delišes, greni smit i fudži. Analizom stručnjaka zaključeno je da ove sorte najbolje uspevaju iznad 200 metara nadmorske visine, a uz primenu savremene tehnologije dobijaju se kvalitetni plodovi.

– Sve tri sorte su trenutno u fazi roze pupoljka, što znači da su svi prethodni mrazevi za nju bili tek da je malo rashlade, da je pripreme za ovu odličnu kišu koja je pala. Očekujemo od utorka naredne nedelje temperature koje će biti preko 25 stepeni što idelano odgovara našim voćkama – kaže Miroslav.

Voćari tvrde da je prošla jesen bila sušna, kao i leto. Tokom zime je bilo padavina, ali nedovoljno da natope dublje slojeve.

– Sneg se topio polako  i natapao zemlju što je bilo idelano za pravu zimsku vlagu koje biljke koriste tokom leta. Ali nije ga bilo dovoljno, pa su ove prolećne kiše dobrodošle – kaže Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno