Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Pečen klip korisniji od kuvanog

Pečen klip korisniji od kuvanog

263

Istraživanja potvrđuju da konzumacija kukuruza šećerca može da poboljša zdravlje creva, smanji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i malignih bolesti. Bogat je nerastvorljivim vlaknima koja su najznačajnija za dobru probavu. Takođe, sadrži vitamine C i B grupe, minerale i antioksidante i ova svojstva su ono što šećercu daje velike zdravstvene koristi.

A šećer? Nema ga više nego u drugim vrstama kukuruza. Kukuruz šećerac sadrži i ugljene hidrate kao i natrijum. Jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, što mu je i jedina mana pa u količinama ne treba preterivati, ali ima samo 1,35 g masti. Sadrži i beta-karoten. Pored toga, nutritivno korisnim čine ga i folat – poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, esencijalni nutrijent koji je posebno važan tokom trudnoće, zatim piridoksin koji pomaže kod depresije, PMS-a i lošijeg kognitivnog zdravlja, pa niacin – poznat i kao vitamin B3 neophodan za zdravo varenje, kožu i nervni sistem, i kalijum – esencijalni mineral neophodan za regulaciju krvnog pritiska i zdravije srce. Što se tiče zadržavanja korisnih svojstava u odnosu na način pripreme, stručnjaci kažu da se dugotrajnim kuvanjem gubi deo hranljivih svojstava i da je ipak korisnije jesti pečeni šećerac.