Zaštitari i među dunjama

Dunje se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja plodova. Tokom maja meseca se nastavlja sa hemijskim merama zaštite protiv bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) u kombinaciji sa mehaničkim merama, u cilju umanjivanja simptoma zaaraze ovim patogenom. Ukoliko se vizuelnim pregledom registruje prisustvo štetnih insekata suzbijaju se i oni.

U cilju suzbijanja simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) preporučuje se primena nekog od preparata:

•             Ekstrasol F (Bacillus subtilis) 2 l/ha, ili

•             Cuprablau Z 35 WP (bakar-oksihlorid) 0,57 kg/ha.

Uz sprovođenje hemijskih mera zaštite, čim nastupi suvo i toplo vreme, preporučuje se mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova. Oboleli biljni delovi se seku 30 cm unutar zdravog dela, iznose se iz zasada i pale. Nakon svakog reza obavezna je dezinfekcija alata za rezidbu, a u te svrhe može se koristiti rastvor natrijum hipohlorida 10 % ili rastvor etil alkohola 70 %. Ukoliko su veći rezovi na stablu preporučuje se primena preparata na bazi bakra 3 % u cilju dezinfekcije rana.

Ukoliko se vizuelnim pregledom registruje prisustvo štetočina (lisne vaši) preporučuje se primena preparata:

•             Closer 120 SC (sulfoksaflor) 200-400 ml/ha.

Piše: Dipl. inž. Aleksandar Zdravković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18