Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Od stele i kordije do čarne i regine

Od stele i kordije do čarne i regine

1115

Mislimo da nema osobe u svetu i kod nas da ne voli trešnju. Neki vole ranije, neki kasnije sorte. Ono što je najbitnije, ipak, je da su sočne i slatke, bez obriza kada stižu.

Kordija daje krupne plodove crvene boje sa dugim peteljkama. Spada u srednje kasne i kasne sorte. Otporna je na mraz i srednje je tolerancije na pucanje plodova.

Burlat je franscuska rana sorta, koja u Srbiji ima veoma dugu tradiciju gajenja. U idealnim uslovima sazreva sredinom maja. Plod joj je bordo crvene boje, krupan, oko 7 grama, u obliku srca. Pokožica joj se presijava, aromatična je slatko-kiselog ukusa i srednje bujnog stabla sa okruglastom krošnjom.

Stela je kanadskog porekla, samoplodna, srednje kasnog vremena zrenja. Ima krupan plod oko 8 grama težine i tamno crvene boje. Meso je čvrsto i češće od ostalih sorti se koristi za preradu. Izuzetno je rodna, ali sklona crvljivosti, pucanju i truljenju plodova.

Čarna je nova domaća sorta trešanja, nastala u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plodovi su težine oko 7,5 grama, imaju tamnocrvenu do čak crnu boju i karakterišu je velika otpornost na kišu i pucanje plodova. Meso je čvrsto, tamnocrveno i daje sok iste boje.

Bing sazreva relativno rano. Meso joj je veoma sočno i čvrsto, te spada u grupu industrijske trešnje. Ima obilan rod, a nedostatak je osetljivost plodova na pucanje.

Regina je novija komercijalna sorta, koja daje krupne i čvrste plodove tamnocrvene je boje. Samobesplodna je i kasnog vremena cvetanja. Dobro podnosi mraz i veće količine padavina.

Tekst i foto: Biljana Nenković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.