Poslovi se nižu, priroda mami na uživanje,  a vremena je malo

Završava se obrada zemljišta u voćnjacima, a to je vreme da se unesu i azotna đubriva kao i da se zaoru biljke posejane za zelenišno đubrivo.

U ovom mesecu bujaju i kupine, izdanci izbijaju na sve strane pa bi valjalo one koji su se razvili u međuredu zaorati ili, u manjem zasadu, iskopati da se ne bi napravila „džungla“ u kojoj su povoljni uslovi za razvoj bolesti, jer je otežano provetravanje.

Sada bi valjalo ukloniti suvišne plodove na stablima koštičavih voćaka i izbaciti nepotrebne mladare na mladim voćkama. Ovo je i idealan mesec za kalemljenje na budni pupoljak i čišćenje podloga.

U maju se nastavlja još u aprilu započeta intenzivna zaštita voćaka hemijskim preparatima.

Počinje i prva berba ranih sorti jagoda i višanja. Ranije sorte trešanja su takođe spremne za berbu.

Na kasnijim sortama trešnje i višnje trebalo bi kontrolisati trešnjinu muvu.

Za berbu se spremaju i kajsije. Kod onih koje su procvetale još sredinom marta mraz je odneo rod pa će se brati samo pojedinačni plodovi. Za ovu voćnu vrstu je karakteristično da svi plodovi ne sazrevaju istovremeno pa se beru u više navrata.

Loza u maju buja, lastari se savijaju na sve strane pa bi valjalo napraviti reda i nerodne prorediti a one koji ostanu privezati.

Travu koja je poterala valja ukloniti, u međuredu plitkom obradom a u redu okopavanjem.

Maj je idealan mesec za podizanje novog travnjaka, kako setvom, tako i travnim busenovima, odnosno trakama. Zemljište treba temeljno pripremiti i usitniti. Seje se 25 do 50 grama parkovske travne smese po metru kvadratnom. Posle setve seme se, plitko grabljama utisne u zemljište i povalja valjkom ili lopatom utapka.

Lukovice i gomolje gladiola, dalija, frezija, kana, ljiljana i begonija koje su strpljivo čekale da se zemlja ugreje treba posaditi u, za njih pripremljeno mesto.

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle