Насловна РАЗНО НОВА ВАРОШ- Сади се нових 100.000 садница малина

НОВА ВАРОШ- Сади се нових 100.000 садница малина

431

Општина Нова Варош и Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ у јуну почињу партнерски пројекат на подизању нових засада малина у овом крају. Циљ овог пројекта је да локална самоуправа обезбеди комплетну подршку за подизање малињака, како би подстакла развој малих породичних бизниса и помогла опстанак руралних подручја. Укупно ће бити подељено 100.000 садница, укупне вредности 30.000 евра, а новац је обезбеђен и за анализу и припрему земљишта.

Засади ће бити подигнути по принципима савремене воћарске производње. Стручњаци ангажовани на пројекту помоћи ће да све технолошке, агротехничке и помотехничке мере буду урађене правовремено и у складу са правилима струке у припреми и подизању засада малине.

Локална самоуправа жели на овај начин да економски оснажи породице на селу и да уједно подигне конкурентност воћарске производње у општини подизањем нових плантажа, за коју постоји сигуран пласман и организован откуп.

Малинари, који желе да се укључе у пројекат морају да буду  чланови или носиоци регистрованог пољопривредног газдинства у активном статусу, да у поседу или закупу имају парцелу од 10 ари и да нису старији од 50 година.  Посебни услови ће се дефинисати на основу погодности парцеле за подизање вишегодишњег засада и резултата агрохемијске анализе земљишта. На свим пријављеним парцелама стручњаци ће обавити неопходне анализе земљишта. Водиће се рачуна о надморској висини, експозицији и нагибу терена и микроклиматским анализама.

Агрохемијска анализа земљишта на пријављеним парцелама  подразумева узимање узорака земљишта, анализу и израду препоруке за корекцију плодности земљишта. Ова анализа су неопходне како би се одредиле оптималне количине и врсте органских и минералних ђубрива. Анализа ће се обавити у акредитованој лабораторији о трошку општине, која планирала да за то утроши 100.000,00 динара за пријављених 50 парцела.

На основу анализа општинска комисија и Удружење „Златни брег“ се одабрати најпогодније парцеле, ако је потребно предложити поправку плодности, помоћи у припреми земљишта и садњи малине.  Садни материјал ће добити искључиво она заинтересована газдинства која припреме земљиште за садњу, у складу са препорукама саветодавне службе и принципима добре произвођачке праксе.

Ову помоћ у подизању засада добиће 50 будућих малинара. Сваком домаћинству које припреми парцелу биће додељено по 2.000 сертификованих садница малине, сорте Виламет из Матичног засада Удружења „Златни брег“. Саднице за сваки будући засад су вредне око 600 евра.

Будући малинари ће аутоматски постати чланови удружења „Златни брег“, а реализација пројекта почеће за мање од сете дана. Сви заинтересовани пољопривредни произвођачи се могу информисати сваког радног дана у Одељењу за привреду и локални економски развој, канцеларија 307 или у Удружењу „Златни брег“.

Биљана Ненковић

Фото: Биљана Ненковић