Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Ruzmarin kao začin i lek

Ruzmarin kao začin i lek

241

Ruzmarin je višegodišnji zimzeleni mediteranski žbun, koristi se u lekovite svrhe i kao začin.

 U hrani, ruzmarin povoljno deluje na metabolizam, čineći teška i masna jela lakše svarljivim. Na taj način povoljno deluje na žuč, kao i na nadimanje.

U narodnoj medicini list ruzmarina koristi se kao sastojak čajeva za lečenje kože, kao i za rast kose. Svež ruzmarin u starom vinu predstavlja dobar tonik za srce i posebno povoljno deluje na sniženi krvni pritisak.

Uspešno pomaže kod umora, napetosti, doprinosi smanjenju hormona stresa, pomaže  u mentalnom radu. Odlikuje se sposobnošću da unapređuje psihofizičko stanje.

Kao začin, ruzmarin se dobro slaže sa sušenim origanom, timijanom, majoranom i čilijem. Ova mediteranska kombinacija najčešće se koristi u pripremi variva i jela sa paradajzom. Slaže se sa pečenim mesom, naročito piletinom i jagnjetinom, i naravno ribom. Kada se sprema jagnjetina, grančice ruzmarina se obmotavaju oko mesa, dok se kod piletine i ribe stavljaju unutra. Posebnu aromu ruzmarin daje i pečenom ili kuvanom paradajzu, bundevi, krompiru, plavom patlidžanu, grašku.

Seje se u kontejnere ili manje saksije tako što se seme prekrije veoma tankim slojem supstrata i održava se vlažnost. Zaliva se prskalicom, bez jakog mlaza. Kad biljke malo porastu rasađuju se u veće saksije ili na stalno mesto.