Festival proizvoda seoskih domaćinstava u Ptuju

Svake godine, jednom godišnje u Ptuju (Slovenija), u dvorištu minoritskog samostana, organizovan je sajam kmetijskih (seoskih) proizvoda. Mi smo imali sreće, da se nađemo u Ptuju i, prisustvujemo  36. po redu Festivalu dobrote slovenskih kmetij. Sve je kao i kod nas. Seoska domaćinstva izlažu svoje proizvode uz prigodnu Svečanu akademiju na samom otvaranju, pozdrave lokalnih predstavnika vlasti i degustaciju hrane. A, ta hrana? E, pa to je nešto posebno. Zašto? Zato što su kmetije uglavnom ekološke, i većinom su proizvodi ekološki, jer je dobro poznato da je Slovenija najčistija država u Evropi.

Od meda i proizvoda od meda, preko kobasica, suvog mesa, bučinog ulja i namaza od ulja i semena, kolača, hleba od suvog voća osvajača svih mogući evropskih zlatnih medalja, namaza od maslina, ulja od maslina i pomorandže, maslina i limuna, lavande, čili papričica u svim oblicima, pa i liofilizovanom, do liofilizovanog sladoleda i korpara i cvećara. Sve što smo videli i probali je izuzetnog kvaliteta, a domaćini su bili ljubazni, nutkali svoje proizvode s osmehom na licu, ne pokazujući umor, već zadovoljstvo što su se našli na jednom od najboljih festivala. Cene? Ako pitate za cene, reći ću vam da su iste, ili niže u odnosu na Srbiju, recimo dostupne svima.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18