Božiji dar za biljke i za ljude

Da li ste se nekada zapitali zašto plod svake voćke ima svoju karakterističnu boju. Zbog čega su kajsije narandžaste, kupine ljubičaste, ogrozd bezbojan ili blago zelen, crven ili žut? Za to su krivi ili zaslužni flavonoidi. Neobičnog imena, flavonoidi su još uvek nepoznanica za mnoge. Teški za izgovor, još teži za razumevanje, ova grupa jedinjenja je Bogom dana kako biljkama, tako i čoveku.

Flavonoidi su prirodna biljna jedinjenja i moćni antioksidanti koji se nalaze u plodovima jarkih, intenzivnih boja, kao što su jagode, borovnice, pomorandže ili crvene paprike. To je grupa fitonutrijenata kojih ima najviše u voću i povrću ali i u drugim biljkama. Postoji više od 6.000 vrsta flavonoida i svaki ima posebnu ulogu u očuvanju našeg, ali i zdravlja biljaka. Poznati su po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, veoma su korisni za detoksikaciju i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.

Kakva je uloga flavonoida u biljkama, za šta je preventiva u čovečjem zdravlju, saznaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje. 

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime