FLAVONOIDI BLAGOTVORNI ZA ŽIVOT
Da li ste se nekada zapitali zašto plod svake voćke ima svoju karakterističnu boju. Zbog čega su kajsije narandžaste, kupine ljubičaste, ogrozd bezbojan ili blago zelen, crven ili žut? Za to su krivi ili zaslužni flavonoidi. Neobičnog imena, flavonoidi su još uvek nepoznanica za mnoge. Teški za izgovor, još teži za razumevanje, ova grupa jedinjenja je Bogom dana kako biljkama, tako i čoveku.
Flavonoidi su prirodna biljna jedinjenja i moćni antioksidanti koji se nalaze u plodovima jarkih, intenzivnih boja, kao što su jagode, borovnice, pomorandže ili crvene paprike. To je grupa fitonutrijenata kojih ima najviše u voću i povrću ali i u drugim biljkama. Postoji više od 6.000 vrsta flavonoida i svaki ima posebnu ulogu u očuvanju našeg, ali i zdravlja biljaka. Poznati su po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, veoma su korisni za detoksikaciju i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.
Kakva je uloga flavonoida u biljkama, za šta je preventiva u čovečjem zdravlju, saznaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.