Slađana od sakupljanja puževa ostvaruje pristojnu zaradu

Slađana Kurtić iz sela, Pavlovac, kod Vranja, svake godine u ovo doba ostvaruje pristojnu zaradu od sakupljanja divljih puževa. Kaže da joj na ruku ide kiša, koja je proteklih dana u vranjskom kraju obilato nakvasila plodne oranice, jer ih tada najviše ima.

U berbu obično krene čim kiša prestane da pada, opremljena gumenim čizmama, rukavicama i plastičnom kofom. U potrazi za puževima, koji joj u sezoni donesu pristojnu zaradu za popunjavanje kućnog budžeta, obično krene sa još nekim članom svoje porodice. Dnevno zna da nakupi i po 25 kilograma puževa, koje u večernjim satima na kućnoj adresi predaje otkupljivaču iz Vranjske banje, po ceni od 70 dinara za kilogram.

– Ranije je berba išla veoma lako, jer je bilo mnogo više pokošenih livada na kojima smo ih bez problema nalazili. Sada je to sve uraslo u visoku travu i šiblje, gde nije pametno zalaziti zbog zmija – priča Slađana.

Ona ističe da nije zadovoljna ovogodišnjom otkupnom cenom, ali da joj i ta zarada, kakva jeste, puno znači za opstanak njene porodice.

Slađana pamti vremena kada se i od ovog posla moglo pristojno živeti, jer su otkupne cene bile mnogo bolje. U selu su imali i otkupnu stanicu gde su pored puževa mogli da prodaju i ubranu koprivu.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18