Leska – šta odabrati prilikom sadnje, stablo ili žbun

-Uvek postoji dilema da li treba saditi sadnice stablašice ili tzv. izdanačke, kao što je izdanačka leska – kaže profesor Keserović. Ukoliko se kalemi sorta za konditorsku industriju, koristi se mečija leska i to na 40-50 cm. Prednost je što nema izdanaka, lakše je skupljanje i međuredna obrada. Kad je reč o izdanačkoj leski, tu je moguće formirati žbunastu formu (do 5 izdanaka u obliku vaze), ili formirati formu sa tri stabla, čak postoji mogućnost kod žbunaste forme formirati kratko stablo 40-50 cm, da se do 4-5 godine ručno izbacuju izdanci, a kasnije da se to radi herbicidima. Prednost kod ove forme je što su dugovečniji, mogu se obnavljati. Ovi zasadi mogu trajati 50-60 godina, dok se kod stabla ne može obnavljati jer je podloga mečija leska.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18