To je sorta paradajza (Licopersicon licopersicum) poreklom sa ostrva Galapagos, a uzgaja se i na obalama Mediterana. Dobijena je ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajza bez genetske modifikacije. Uzgaja se kao naš domaći. Seje se u proleće na dobro drenirano zemljište i sunčani položaj. Boja ploda varira od tamno braon do zlatnozelene, a ukus je slatko nakiseo. Meso je sočno i čvrste teksture. Za razliku od domaćeg, nije preporučljivo da se čuva u frižideru, jer gubi ukus.
Koristi se obično u čorbama, sosovima i salatama. Vrlo je zdrav, bogat kalijumom, magnezijumom, vitaminom A i C. Niske je energetske vrednosti – u 150 g ima 31 kcal – nema holesterola i masti. Zbog visokog udela kalijuma, izvrstan je diuretik jer ubrzava izlučivanje suvišne tečnosti iz tela. Obiluje likopenom koji je prirodni antioksidans, štiti organizam od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, a bolje se usvaja kada se paradajz jede svež, kao salata, preliven s malo maslinovog ulja. Zbog malo deblje pokožice osobama osetljivog želuca preporučuje se da ga ogule. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i rad pankreasa, što je važna osobina za dijabetičare.