Šta vinar misli o vinskom sortimentu

O ovoj temi razgovarali smo sa Savom Jojićem Mačkom vlasnikom vinarije „Mačkov podrum“.

– Suzdržan sam kada se spomenu sorte stvorene na institutu i zastupnik sam konzervativne škole u sadnji vinograda. Pre nekoliko godina održan je simpozijum na kom je bilo reči o tome da li saditi  novostvorene ili stare sorte. Posle toga  bio sam još više  ubeđen da treba samo tradicionalne saditi, jer ako se upustimo u sadnju i stvaranje novih, vino će izgubiti specifičnost geografskog porekla. Treba čuvati tradiconalne sorte, poboljšavati ih raznim doradama, ne genetičkim promenama, nego načinom uzgoja i tražeći bolja rešenja. Možda jednog dana zasadimo i slankamenku. To je sorta koja gotovo da je nestala sa ovih prostora, ali mislim da će se vratiti, ne kao veliko vino, nego kao lokalno. Mi smo sada u fazi elitizma. Želimo da nam vina budu u najmanju ruku u nivou najboljih šablija, supertokanaca, a uopšte ne shvatamo da vino treba piti svaki dan – zaključuje osnivač i vlasnik „Mačkovog podruma“.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime