Lipolist i zelenika – vino za izazov

U vinariji „Mačkov podrum“ odomaćuju se dve stare domaće sorte – lipolist i zelenika. Posadili su za početak ograničenu površinu  lipolistom i sremskom zelenikom, ukupno hektar. Bilo je to  2021. Superćelijska oluja gotovo u potpunosti uništila im je vinograd, pa su morali da ga oporavljaju, a prvi rod stigao je 2024. godine.                                                                                                             

– Obrali smo grožđe, ne znajući šta ćemo dobiti od njega. Uradili smo, pa šta bude. Danas mogu da kažem da smo mi u vinariji „Mačkov podrum“ toliko srećni zbog ta dva vina  da nemamo reči da iskažemo zadovoljstvo. Da li je to što smo napravili dobro, jeste sigurno, a da li će biti bolje, i to je sigurno. Učimo kako se ponaša u vinogradu svaka od njih, znamo šta treba popraviti… I oko tehnologije proizvodnje vina smo uvideli gde možemo dobiti još bolje rezultate, tako da mogu slobodno da kažem da će ovo biti vrhunska vina – zadovoljan je Sava Jović Mačak.

Piše: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime