Svetski dan krompira biće obeležen u Guči

Ujedinjene Nacije su proglasile 30. maj za SVETSKI DAN KROMPIRA. 2023. godine, Centar za krompir – Guča i Ekološko društvo Dragačevo – Guča su bili organizatori prvog obeležavanja Svetskog dana krompira u Srbiji, koji je održan 30. maja 2024. godine u Guči – prestonici trube i krompira u Srbiji. Ove 2025. godine, istog dana 30. maja, biće nastavljeno organizovanje Drugog obeležavanja Svetskog dana krompira u Srbiji, koje će početi u 11 sati u Kulturnom centru u Guči.

Posle uvodnog dela skupa, biće održana Osnivačka skupština UDRUŽENJA ZA KROMPIR SRBIJE, sa ciljem okupljanja i organizovanja svih relevantnih organizacija državnog, privrednog i civilnog sektora, od “KNJIGE DO STOLA“ u oblasti krompira u Srbiji, počev od obrazovnih srednjih, viših i visokoškolskih ustanova, proizvođača i prerađivača krompira, organizacija za ishranu i zaštitu bilja, mehanizaciju u krompiru, trgovaca krompirom, proizvodima i jelima od krompira, ugostiteljskih, turističkih i potrošačkih organizacija. Po završetku stručnog dela skupa, predviđena je poseta Muzeju Dragačevskog sabora trubača i izložbi Dragačevske zadruge žena “Rajka Borojević – heroina jednog vremena“ Na kraju skupa, za sve goste i učesnike u hotelu Nordik u Guči, biće organizovan zajednički ručak, uz domaće specijalitete, jela od krompira i druženje uz dragačevske trubače.

Organizatori Svetskog dana krompira u Srbiji, pozivaju hotelijere, ugostitelje, turistička, porodična domaćinstva i ustanove koje spremaju hranu širom Srbije, da 30. maj – Svetski dan krompira, obeleže spremanjem jela i specijaliteta od krompira, koja će poslužiti svojim gostima, korisnicima i članovima porodica.

Organizacioni odbor: Centar za krompir – Guča Ekološko društvo Dragačevo – Guča

Prof. dr Zoran Broćić, dr Živko Bugarčić, Radomir Đekić, dipl. inž. Milić Domanović, dipl. inž. Dušan R. Ivanović

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za