Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Osvežavajuća salata od komorača

Osvežavajuća salata od komorača

148
Foto: Vecteezy

Odstranite stabljike i listiće komorača. Ne bacajte stabljike, jer se mogu dodati u čorbe i variva od povrća, a listiće sačuvajte za ukrašavanje salate. Presecite koren komorača na pola, pa odstranite korenasti, tvrđi deo iz donjeg dela glavice. Zatim potrebnu polovinu glavice oštrim nožem isecite na tanka rebarca. Pomorandžu dobro operite, prosušite pa joj narendajte malo korice, koja ide u dresing. Polovinu pomorandže iscedite takođe za dresing, a drugu polovinu oljuštite i isecite na manje kriške. Crveni luk isecite na tanka rebarca, a zelenu jabuku sve sa korom na tanke kriške, a potom na štapiće. Čvrste sastojke (bez oraha) poređajte u činiju i prelijte dresingom, pažljivo sve izmešajte, odgore pospite orahe (lešnike) i ukrasite listićima.

Potrebno je:

•             pola glavice komorača,

•             jedna srednja pomorandža,

•             pola glavice crvenog luka,

•             pola zelene jabuke,

•             šaka iseckanih pečenih lešnika ili oraha,

•             šaka rukole.

Za preliv (dresing)

•             malo rendane korice i dve-tri kašike soka od pomorandže,

•             jedna puna kašičica senfa,

•             jedna kašika soka od limuna,

•             jedna do dve kašike maslinovog ulja, so, biber po ukusu.

Piše: Svetlana Mujanović