ZATIŠJE U VINOGRADIMA
Jedna od najvažnijih fenofaza u vinogradu je cvetanje vinove loze, jer od nje zavisi rod grožđa. Ova faza počinje u prvoj polovini juna. Vinogradarima se u toku cvetanja ne preporučuju velike intervencije u zasadima.
Sa cvetanjem prvo započinju beli pinot i šardone, a poslednji su sovinjon i graševina. U zavisnosti od temperature vazduha, ako naglo otopli, moguće je da sve sorte počnu da cvetaju u isto vreme. Ili, ako je hladno, razlika između najranije i najkasnije sorte je i do dve nedelje.
Ne valja suvo i vetrovito ni kišno i hladno vreme
– Cvetanje u vinogradu počinje kada se temperature u toku dana, od jutra do poslepodneva, kreću u rasponu od 10 do 25 stepeni. Da je došlo do cvetanja prepoznaje se po odvajanju sitnih zelenih latica na osnovi cveta. Koliko će se cvetovi otvoriti zavisi od temperature. Što je toplije, oni će se više otvoriti. Ako je dan hladan, manje cvetova će biti otvoreno. Jače je takozvano jutarnje otvaranje, kada se otvori oko 80 odsto cvetova – kaže agronom Danko Petrović iz Lipovca kod Topole.
U toku cvetanja i oplodnje, lozi ne odgovara suvo, a vetrovito vreme. Vetar suši vrh tučka i polenu je tada teško bez vlage da krene i obavi svoj posao. Takođe, ne odgovara joj ni kišovito vreme uz zahlađenje, jer tada polen prekine svoj proces klijanja pre nego što bobica bude oplođena.

– Dešavaju se niske temperature u junu, u vreme cvetanja. Problem je što se tada ne može očekivati planirani prinos. Kod izrazito niskih temperatura u toj fenofazi vinogradari mogu da očekuju i do 70 odsto manji rod na kraju sezone. Sa osetljivih sorti treba skinuti većinu donjih listova i zaperaka, kako bi se dobila veća provetrenost i osunčanost i kako bi se poboljšali uslovi za cvetanje – kaže Petrović.
Bez bora nema oplodnje
Za pravilno cvetanje i oplodnju važno je da u vinogradu ima mikroelementa bora. Njegov nedostatak može da uspori klijanje polena, a ako on nema snage, neće doći do oplodnje i stvaranja semenki i bobica. Da li ima dovoljno bora prepoznaje se po žutilu na listovima, deo cvetova se osipa, a neke od bobica imaju tamnu, braon-plavu boju. Do manjka bora dolazi zbog kišnih godina, jer se on ispira u zemljištu. Ako se primenjuje folijarno đubrenje, treba ga obaviti najmanje dve nedelje pre cvetanja.
Drugi problem u periodu cvetanja vinograda je previše azota. Dok traje ova faza teško je intervenisati, ali se posledice donekle mogu ublažiti folijarnom prihranom sa naglašenim borom i fosforom i to isključivo pre cvetanja. Jedna od metoda ublažavanja prisustva viška azota je uklanjanje donjeg lišća i zaperaka pre cvetanja i lagano pinciranje mladica kako bi se snaga loze privremeno preusmerila u niže delove.
Preporuka je da se neke od mera, kao što je obrada zemljišta, skidanje mladara i zaperaka, tretiranje i proturanje lastara, obave pre nego što vinograd počne da cveta. Jer, vinova loza u ovoj fazi ne voli da je uznemiravaju.
Vinogradari se plaše hladnog juna
– U periodu cvetanja izbegavaju se tehničke mere. Navodnjavanje i plitka obrada zemljišta preporučuju se tek u drugoj polovini juna. Tada kreće faza porasta bobica i potrebna im je vlaga. Sa tretmanima takođe treba sačekati da loza precveta i tada kreće borba protiv plamenjače, pepelnice, sive plesni i ostalih bolesti i štetočina – navodi inženjer voćarstva i vinogradarstva Danko Petrović.

U nekim godinama dešava se da je cvetanje produženo zbog hladnog vremena. Ako traje duže nego što je optimalno, postoji opasnost od plamenjače i tada se preporučuje zaštita, ali samo u poslepodnevnim satima, jer se glavno otvaranje cvetova i oplodnja dešavaju pre podne.
Ukoliko je jun hladan i kišovit više nego što to loza može da podnese, dolazi do odumiranja cvasti. Prvi znak je smeđa boja cvasti, a zametnute bobice ostaju tvrde i pocrne. Ove simptome ne treba mešati sa plamenjačom, jer se na bobicama ne pojavljuju bele prevlake, niti sa znacima nedostatka bora. Manjak bora daje tamne bobice, a kod odumiranja cvasti peteljka ostaje zelena
Odložiti prskanje protiv plamenjače
Primećeno je da ukoliko se sa zaštitom protiv plamenjače krene i dan-dva pre početka cvetanja, kapice se ne otvaraju ili se otvore, ali ubrzo opadnu. Tada u vinogradu ostane zdravo lišće, ali na grozdovima ostaje plamenjača. Stručnjaci stoga preporučuju da je za vreme cvetanja uvek bolje ne ulaziti u vinograd atomizerom, već neposredno pre ove faze samo obaviti zaštitu nekim od sistemskih fungicida.
Tekst i foto: Biljana Nenković

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.
0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com