U Moravičkom okrugu sa prvim danima bez kiše i nižih noćnih i jutarnjih temperatura, počela je sadnja dinja na otvorenom polju. Pojedina domaćinstva koriste slobodne parcele za ovu biljnu kulturu, kako bi dopunili ponudu svojih proizvoda. U Stančićima kod Čačka, porodica Raketić, ovih dana iznela je rasad dinje iz plastenika na otvoreno. U pitanju rana sorta dinje kiros.
– Očekujemo da prve dinje stignu polovinom avgusta. Sadimo je već nekoliko godina i ova sorta se pokazala kao dobra za naše podneblje. Parcela nije velika, sadimo oko 500 struka rasada, koji smo sami odgajili u plastenicima – kaže Milan Raketić.

Kiros je rana sorta dinja, pogodna za proizvodnju na otvorenom tokom cele godine. Daje plodove sa svetlo zelenim i sočnim mesom, slično ananas dinji i po izgledu i po ukusu. Svaka biljka rađa 5 do 6 dinja lepe žute boje i sa karakterističnim mrežicama po kori.
– Svaka dinja teška je od kilogram ipo do dva, ali ima i težih. Zavisi kako ponese godina, ali u principu daje dobar prinos. Zahvalna je, jer ne puca oko peteljki – kaže Milan.

Dinju su sadili na foliji, kako bi se izbeglo nicanje korova i olakšalo gajenje. Ispod folije je postavljen sistem za navodnjavanje. Kod sadnje ove biljne kulture treba voditi računa o razmaku zbog formiranja vreža. Preporučeni razmak je od 70 centimetara do jednog metra. Razmak između redova je od jednog do metar ipo.
Zbog veličine sadilice, sa kojom posao ide lakše i brže, ovog puta morali su da dodaju zemlju u kućice. U pitanju je pregoreli humus, koji sami prave u domaćinstvu.

Gajenje dinja i lubenica u selima pored Zapadne Morave u drugoj polovini prošlog veka nije bilo toliko aktuelno, jer su se zbog povoljnih klimatskih uslova domaćinstva bavila isključivo povrtarstvom i to gajenjem paprike, kupusa i paradajza.
U novijem dobu pojedina domaćinstva ih gaje, uglavnom na manjim, slobodnim parcelama, kao dodatak povrtarskoj proizvodnji. U ovom domaćinstvu dinju je prvi gajio Milanov otac. Nasledio je tu naviku od njega i svojom suprugom, decom i dedom, zadržao proizvodnju dinja na omanjoj parceli na okućnici.
Tekst i foto: Biljana Nenković