Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Rđasta prevlaka kod kruške

Rđasta prevlaka kod kruške

152
Foto: pisvojvodina.com

Često se kod jabučastih voćnih vrsta pojavljuje rđasta prevlaka, i to najčešće kod zlatnog delišesa. Uzrok je pojava niskih temperatura u fazi precvetavanja, međutim, može se videti i na krušci turandot i karmen da su se pojavili rđasti prstenovi, baš usled toga što su se u fazi precvetavanja javile niske temperature.

Ovaj problem možemo rešiti jedino u fazi precvetavanja, tretiranjem giberalinima. Obično se radi kombinacija giberalina i  benzil adenina, tri puta, ali ukoliko je kišovito vreme potrebno je ponoviti tretman pet do šest puta.

Rđasta prevlaka umanjuje komercijalnu vrednost proizvoda, kako kod jabuke tako i kod kruške.

Profesor dr Zoran Keserović ne očekuje da će u ovoj godini rđasta prevlaka biti problem jer kruške nema u Srbiji, a u ovom zasadu na potezu Lug na Fruškoj Gori, kruška je zaista dobro rodila bez obzira na loše vremenske uslove.