Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД U valjevskom kraju voće podbacilo, ali vinogradi odlični

U valjevskom kraju voće podbacilo, ali vinogradi odlični

164

U valjevskom kraju, poznatom po malini i šljivi, ove godine jedino nisu podbacili vinogradi. Iako do pre par godina nisam ni znala da se bave vinogradarstvom, a provela sam dobar deo života tamo, sad me je  zainteresovalo kakvo je stanje. Hoće li biti grožđa, bar poneko zrno za pojesti.  Kad  ono…

– U vinogradima je situacija fantastična. Nikada nisu izgledali ovako, to je jedino što je rodilo u zemlji Srbiji ove godine. Imamo dovoljno vlage iz prethodnog perioda. Jedini problem je što je loza jako bujna. Moramo da radimo mere zelene rezidbe deset do petnaest dana pre nego što je uobičajeno – kaže Jova savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Valjevo.

– Loza je već prerasla gornju žicu, zaperci su jako bujni i brzo rastu, moramo da ih uklanjamo, da se prekraćuju. To nam je glavni problem bio. Što se tiče zaštite suvo vreme nam pogoduje i tretmane smo proredili na 15-20 dana. Samo je problem bujnost loze koju moramo da regulišemo, ako je prebujna sporo nam rastu grozdovi – a, što se grozdova, tj. roda tiče i on će, ako ovako produži, biti odličan.

– Ono kako je sada, mislim da ćemo morati da skidamo grozdiće, da bi imali kvalitet. Svaki čokot bi mogao da rodi 4-5 kilograma. Odavno loza nije ovako rodila. Poslednje dve, tri godine, imali smo redukovan prinos 20% i 30%, dobro je se pripremila, proleće je bilo idealno, tako da su naši vinogradari odradili dobru priču. Sad nam je zelena rezidba primarna tema u vinogradima.

Tekst: Zorica Dragojević