Nenad neće obnoviti zasad jagode, jer kuburi sa radnom snagom

Zbog nedostatka radne snage Nenad Mitić iz sela Bujkovac, kod Vranja, je proteklih godina bio prinuđen da iskrči malinjak i da se okrene proizvodnji jagode sorte zenga zengana, nadajući se da će za ovaj posao u svom kraju naći radnike. Našao ih je, međutim, u susednoj opštini Surdulica, odakle ih dovozi čim berba počne. Ove godine je bilo lakše, jer je visoka otkupna cena jagode prouzrokovala i povećanje cene rada.

– Ove sezone prodajna cena jagode na otkupnom punktu se kretala od 300 do 500 dinara. Proteklih godina bila je od 120 do 180 dinara i to je bio glavni razlog zašto ljudi nisu hteli da pođu u berbu – pojašnjava Mitić, koji je tek ove godine je imao priliku da ih proda po isplativoj ceni.

Kada govori o proizvodnji, ističe da ona kao i svaka druga iziskuje velika ulaganja. Da bi došao do kvalitetnog zasada jagode sorte zenga zengana rasad je nabavio u Italiji, za šta je izdvojio 400.000 dinara i nije se pokajao. Nažalost, zbog mraza koji se dogodio u fazi cvetanja jagode, ove sezone rod je podbacio za oko dve tone. Zbog toga je na otkupu ovo, ali i svo drugo voće u ovom kraju veoma traženo.

– Višnje su na otkupu dostigle cenu od 250 dinara za kilogram i opet ne mogu da podmire željene količine – kaže Mitić.

Jagode zasađene na pedeset ari su u četvrtoj godini i on planira da ih već sledeće iskrči. Neće zasaditi nove zato što godinama kuburi sa random snagom.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime