Malina 400 dinara u Kosjeriću i okolini

Ovogodišnja cena maline je u svim krajevima Srbije, uglavnom, ista. Usklađena. U valjevskom kraju je cena 350 dinara na otkupu i 400 dinara za onu koja je proizvedena u kontrolisanim uslovima, što znači da od momenta cvetanja do berbe nije prskana, ali je prihranjivana. U Kosjerićkom kraju prvobitno je bila 300 dinara, ali je od početka nedelje ta cena povećana na 400.

U selu Godačevo kod Kosjerića berba je krenula prošle nedelje i bila su dva sitna branja. Danas se zahuktalo, stigli su i berači – rekao je za Dobro jutro, hladnjačar i proizvođač maline Grujo Jovanović.

– Malinjaci su dobroj kondiciji, rod je dobar, solidan, kvalitet maline je dobar, prinos će, s obzirom na sušu od mesec dana, biti manji od prosečnog u našem kraju do 30 posto – kaže Jovanović, naglašavajući da će cena maline uglavnom biti ista kod svih otkupljivača.

– Otkupna cena krenula je sa 300 i izašla na 400 dinara, što će od danas  većina plaćati. Cena rada je 5000 hiljada za one koji spavaju u gazdinstvu i tu se hrane, a za ostale 120-130 kg, ako beru sa svojom hranom i imaju svoj prezov – objasnio je Grujo Jovanović.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Grujo Jovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18