„VIBER“ BOLESTI, Štetočine i poremećaji u ishrani koštičavog voća  koje se mogu utvrditi preko slika

U novije vreme, zbog nepoznavanja bolesti i štetočina i time i mogućnosti šteta, voćari obično šalju slike viberom onima koji nešto više znaju od njih. Kod nekih bolesti koje su karakteristične može se sa sigurnošću utvrditi uzrok i time pomoći njegovom rešenju. Pokazaćemo to na nekoliko primera.

 Izvestan broj bolesti, štetočina i simptoma poremećaja u ishrani voća je teško determinisati kao na primer pojavu bakterioze Pseudomonas syringae i moraju se laboratorijski utvrditi jer odgovor biljaka je nespecifičan. Ako se pogreši u utvrđivanju prouzrokovača, daju se i pogrešni saveti i prave se još veće štete i materijalni gubici.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18