Timočka krajina, negotinska vina i vinarije odvajkada su poznata ne samo u Srbiji, već i diljem Evrope i sveta. Jedna od onih koja će vas sačekati na samom ulasku u Negotin, na Bukovskom brdu je vinarija Matalj. Pogled iz njihovog restorana, u blizini manastira Bukovo, je da ne preterujemo, ali fenomenalan. Vide se okolna sela, grad, pa i susedna Rumunija.

- Možda je najpoznatije naše vino Kremen kamen. Godinama unazad, svaka berba, svako vino dobijalo je zlato na takmičenjima. To je limitirano vino, manje ga količinski proizvedemo u odnosu na ostala – objasnio je Dušan Žikić iz restorana vinarije. A ta poznata vina dobijaju sa 27 hektara vinograda.
- Imamo 27 hektara obradive zemlje na tri različita područja. Prvi viski region je ovaj gde se i vinarija nalazi, drugi je u selu Mihajlovac, na obali Dunava između Kladova i Negotina, a treći je možda i najpoznatiji, najautentičniji za ove delove Timočke krajine je selo Tamnič, odnosno čuveno rajačko vino – kaže, uz napomenu da u ovoj vinariji imaju i sovinjon beli, šardone, bagrinu što se tiče belih vina, dušicu roze i crnu tamjaniku, a od crvenih kremen i kremen kamen što je dovoljno da bi bili na mapi vinskog turizma.

- Naša vinarija ne funkcioniše kao druge, mi u sklopu vinarije imamo restoran, potrebna je i rezervacija. Postoje, međutim, ture koje su vezane za turistički deo, gde se obilaze Rajačke pimnice, naša i druge vinarije. U sklopu tih tura imamo degustacije, uparivanje hrane i vina. Vinski turizam je doživeo ekspanziju, vinari prave zanimljiva vina, autentičnih nota, i ljudi vole da čuju nešto o tome. Počeli smo više pažnje da pridajemo lokalnim autohtonim sortama, koje nisu toliko poznate. U ovom trenutku jedna od tih sorti je bagrina, to je crna tamjanika, a tu je i začinak i to su negotinske sorte. Treba pomenuti i četerešku ili katarku, koje se nalaze baš u ovom delu na Bukovskom brdu – rekao je Žikić, naglasivši da pored vinarije postoje i mlekara i pekara i da je time proizvodni ciklus, što se tiče uparivanja hrane i vina, donekle zaokružen.
- Kada se radi uparivanje hrane i vina, cilj nam je da hrana bude što lokalnija, u što užem krugu od naših dobavljača. Mi, osim vinarije, posedujemo i mlekare i pekare, tako da imamo zaokružen tok. Poznati smo po miročkom siru za grilovanje, imamo i mocarelu, kačkavalj, urdu i domaći beli sir. Gledamo da sve bude domaće – zaključio je Dušan Žikić iz restorana vinarije Matalj.
Tekst i foto: R.D.J.