Specijalne sorte za vrhunsku trešnjevaču

Trešnjevača je raritetna rakija u Srbiji. Najčešće se proizvodi u godinama kada se trešnje namenjene za svežu potrošnju, zbog oštećenja gradom ili pucanja plodova, ne mogu prodati na tržištu. Međutim, vekovima se peče rakija u pojedinim evropskim zemljama u kojima postoji duga tradicija gajenja trešnje za destilaciju i konzumiranja ove voćne rakije.

Ova rakija je veoma cenjena u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Austriji, Luksemburgu i njena proizvodnja je uglavnom skoncentrisana u pojedinim regijama ovih država koje se međusobno graniče. U nekim od njih, zahvaljujući specifičnom sortimentu, proizvode se i trešnjevače sa zaštićenim geografskim poreklom. Najpoznatije su dve nemačke trešnjevače, jedna sa Švarcvalda (čuvena Schwarzwälder Kirschwasser) i druga iz Frankonije, poznate voćarske oblasti u Bavarskoj. Na Vogezima, u severoistočnim delovima Francuske, poznata je trešnjevača iz Fužerola. U severoistočnoj Italiji su to četiri trešnjevače poreklom iz Južnog Tirola, Furlanije i Veneta. I u Luksemburgu se proizvodi trešnjevača sa zaštićenim geografskim poreklom.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime