Nove sorte srpske šljive

Nekada se govorilo da je šljiva naše plavo zlato. I bila je. Prerađevine od autohtone sorte požegače, a posebno rakija, nalazile su se na prestižnim svetskim trpezama. A onda se pojavila zloglasna šarka, sićušni virus koji je iskrčio mnoge šljivike i požegaču skoro bacio u zaborav.

Ali, nauka ne miruje, stručnjaci nadaleko poznatog Instituta za voćarstvo u Čačku su se odavno uhvatili u koštac sa šarkom kao i sa kvalitetom šljive kao voća i iznedrili više sorti i hibrida koji su, svaki za sebe, posebni u svetu šljiva. Institut je do sada stvorio 18 priznatih sorti šljiva, od kojih se većina danas gaji u mnogim zemljama Evrope. To su čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanski šećer, valjevka, jelica, valerija, mildora, timočanka, boranka, krina, pozna plava, zlatka, nada, divna, petra i lana. Vreme će pokazati da li će one zauzeti mesta prethodnih čačanskih sorti pa i poznatog stenleja.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molim te . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime