Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Olakšana zaštita i berba u zatravljenim voćnjacima

Olakšana zaštita i berba u zatravljenim voćnjacima

107

Pored fizičkih karakteristika zemljišta, ovaj sistem gajenja u zatravljenim voćnjacima, pozitivno utiče i na hemijske osobine. Po ispitivanjima koja su sprovedena u voćnjacima koji su zatravljeni došlo se do zaključka da je sadržaj azota posle 13 godina dupliran u odnosu na početno stanje. Konstantno smanjenje stočnog fonda dovelo je do značajnog osiromašenja zemljišta organskom materijom usled nedostatka stajnjaka. Trava koja se malčira značajno povećava sadržaj organske materije, i u voćnjacima koji su zatravljeni sadržaj je uvek veći nego kod obrađenog. Ogromnu prednost predstavlja i povećavanje i sadržaja lakopristupačnih K2O i P2O5.

S promenom klime u voćnjacima se sve teže obavljaju sve agrotehničke mere, ali i zaštita voća. Naročito je ovaj problem bio izražen 2017. godine kada je zbog velikih količina padavina u prvoj polovini godine rod pojedinih voćarskih vrsta bio praktično uništen. Višnja, rane sorte šljive i jagoda su pretrpele ogromne štete, jer mehanizacija fizički nije mogla da uđe u zasade. Sistem zatravljivanja međureda omogućuje lak ulazak mehanizacije i pri velikoj vlažnosti, tj. olakšana je zaštita i berba voćnjaka, u šta su se proizvođači uverili prošle godine.

Veoma bitna prednost ovog sistema je značajna ušteda goriva i vremena potrebnog za obradu u odnosu na obradu kod sistema jalovi ugar. Malčerima se brzo i uz malu potrošnju goriva prolaze velike površine za koje bi trebalo mnogo više vremena i goriva da se obrade nekim klasičnim mašinama tipa tanjirača, podrivača, freza i sl.

Piše: Dipl. inž. Mihajlo Žikić, PSS služba u Zaječaru

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.