Kralj paprike u borbi sa bolestima i ulaganjima

Njegoš Stojadinović, prozvan je kraljem paprike. Ali kao i u svakom kraljevstvu i u ovom nije idilično. Problemi sa sušom iziskuju navodnjavanje, a često navodnjavanje dovodi do bolesti.

-Kada dosta navodnjavamo onda ima i bolesti. Ja sam papriku kasno posadio ove godine, negde oko desetog juna, baš iz razloga što će brzo da stigne zbog velikih vrućina. Paprika kao i svake godine, sve skuplja. Presada je prošle godine bila pet dinara, a sad je sedam i osam – priča proizvođač Njegoš Stojadinović, koji je ove godine posejao trideset hiljada struka manje, jer je mnogo zahtevnija za proizvodnju. Kupusa je zasadio pedesetak hiljada rasada.

-Teško je bilo da se paprika primi, jer smo radili folijarno i kad je velika vrućina folija izgori. Drugo imali smo na početku bakterioze i bolesti i bilo je potrebno petnaestak dana da se paprika oformi – objašnjava, navodeći da zaštita od insekata i plamenjače, kao i prihrana nije mogla da prođe ispod tri hiljade dinara po hektaru. Do sad sam imao pet prskanja, a imaću još tri, i u kupusu i u paprici. Hemija je poskupela oko 15 posto, što povećava i ulaganja. Kvalitet i jednog i drugog povrća je za sad dobar, ali se ne zna kakvo će vreme biti – realno sagledava situaciju Stojadinović. On je za sada na tri hektara uložio oko šest hiljada evra, a pitanje je koliko će mu se isplatiti.

-Somborka na pijaci ide 250 dinara do 280 dinara, dok ke na veću količinu cena 200 dinara. Cena kupusa na pijaci je 80 dinara, na veliko 50, što je solidno. Ja počinjem za desetak dana sa berbom i videću kakve će biti cene. Ako ostane ovako bio bih zadovoljan, sve ispod toga se ne isplati raditi, jer je i životni standar poskupeo u odnosu na prošlu godinu – zaključio je Njegoš Stojadinović.

Tekst: Zorica Dragojević
Foto: Njegoš Stojadinović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime