Dragan Ristić dobro zarađuje od poljoprivrede

Uzgajivač svinja prasilja Dragan Ristić, iz sela Dubnica, kod Vranja, na oprezu je, otkako se pojavila svinjska kuga i bolest plavog jezika. Prekinuo je poslovne kontakte sa drugim uzgajivačima, ali ne i sa kupcima kojima na vreme isporučuje prasiće.

Iako je imao mnogo teških trenutaka u poslu, njegova računica pokazala je da može da ostvari željenu zaradu, naročito kada je počeo sam da proizvodi hranu za svinje.

– Tokom godine prodam u proseku od 200 do 300 prasića i tako od ovog biznisa uspem svakog meseca da zaradim po jednu dobru platu – tvrdi Dragan ističući da je njihov kvalitet mesa znatno poboljšao otkako je počeo da ih hrani kravljim mlekom.

Ističe da je ove godine, zbog uvezenog mesa, cena tovljenika pala sa 300 dinara za kilogram žive vage na 200, dok je cena prasića bila 300, a potom povećana na 350 dinara.

I ove godine na gazdinstvu Ristića biće dovoljno hrane za uzgoj svinja. Požnjeli su pšenicu sa deset hektara i uskladištili oko pedeset tona. Imaće i bogatu berbu kukuruza.

Ovaj iskusni dubnički stočar će deo zasađenog kukuruza pretvoriti u silažu, čiju će pripremu početi za nekih dvadesetak dana, kada zrno kukuruza bude dovoljno zrelo. Spada u red proizvođača koji su veoma zadovoljni ostvarenom zaradom od poljoprivredne proizvodnje. Kada govori o tome ističe da je u firmi radio za dvesta evra mesečno, a sada na imanju prihoduje po hiljadu.

– Zadovoljan sam i subvencijama koje dobijam od države. Tim novcem uspem da pokrijem troškove tako da može da se živi i radi -naglašava na kraju Dragan.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime