Veća ponuda smanjila otkupnu cenu kupusa na veliko

Poznati proizvođač povrća Saša Tomić iz sela Suvi Dol, kod Vranja, polako privodi kraju prodaju kupusa, koji je proizveo na parceli od tri i po hiljade metara kvadratnih. Početkom maja zasadio je oko petnaest hiljada korenova rasada, koga je sam proizveo u kontejnerima. Setvu je obavio sredinom marta u supstratu, i uprkos jakom mrazu, uz odgovarajuću negu uspeo da postigne odličan kvalitet.

– Kupus smo tokom rasta i razvoja mnogo zalivali, jer traži dosta vode. Sada kada smo priveli kraju proizvodnju tačno znamo gde smo pravili greške i šta treba da ispravimo u narednoj, i kada je reč o plodoredu, i primeni agrotehničkih mera – ističe Saša.

Da počne da proizvodi sortu pruktor odlučio se zbog toga što formira veoma kvalitetne glavice, koje u proseku teže od dva do tri kilograma, i koje od sazrevanja do berbe ne pucaju.

Iako je veoma zadovoljan prinosom ovaj mladi povrtar nije zadovoljan ovogodišnjom otkupnom cenom kupusa. Ističe da su ove godine mnogi povećali proizvodnju kupusa zbog odlične cene koju je imao jesenas i da je to uslovilo pad cene.

– Prošle godine u ovo vreme kilogram kupusa se na veliko prodavao po osamdeset dinara, a na pijaci se ta cena kretala od 140 do 150 dinara. Zbog veće ponude sada je otkupna cena kupusa na veliko 35 dinara – priča Saša i ističe da je po toj ceni dosada prodao oko 15 tona.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime