Berba gale – prva letnja sorta

Ovih dana bili smo u Maloj Remeti i prisustvovali berbi prve letnje sorte gale. Divna, sočna, ukusna, obojena, neodoljivo privlači svojim izgledom, a i ukusom nanizana na stablima duž celog reda. Neposredno pred početak berbe razgovarali smo sa Nemanjom Mirkovićem, šefom proizvodnje u „Atosu“.

Kako se organizuje berba?

–              Prva letnja sorta koju beremo je gala. Krećemo sa probirnom berbom, beremo po krupnoći i boji. Kalibar 60-65+. Nakon toga čekamo da sitnije dostignu kalibar i boju i u drugoj ruci beremo sve – ističe Nemanja.

Berba mora da bude kvalitetna. Berači moraju da vode računa da beru jabuku sa peteljkom. Da se  jabuka lagano spušta u box palete i naravno svaki put kad se traži kvalitet da nema otisaka. Ubrana jabuka se skladišti se u ulo hladnjaču. Dnevno se može obrati, u robiru oko 80 tona, a u drugoj ruci oko 100-120t dnevno.

Koliki su vaši zasadi?

–              Zasada imamo 105 ha, Gale 56 ha, od ostalih sorti imamo greni, zlatni i crvni delišes. Kod gale, s obzirom da smo imali izmrzavanje u aprilu mesecu, rod koji smo panirali biće za nijasu manji.

Da li kupci znaju šta kupuju?

–              Naša roba je kvalitetna. Proizvodimo prvu klasu, beremo kad prođe period karence i naši kupci znaju šta kupuju jer imamo sertifikate GlobalGAP koji garantuju kvalitet – zaklučuje Nemanja Mirković.

Tekst i foto: R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18