Koliko je važno odabrati pravi sortiment jabuke

U prvoj ovogodišnjoj berbi jabuka, a to je sorta gala, potrebno je da shvatimo koliko je važan sortiment za dalju proizvodnju jabuke, jer pored uvođenja savremenih tehnologija, protivgradnih mreža, fertirigacije, najvažnije je da struktura sortimenta bude kako treba.

Najbliži sortiment našim uslovima je sortiment južnog Tirola. Treba gledati šta oni rade. Kada se pojavi neki klon oni ga ispitaju i preporuče, ili ne, za dalju proizvodnju. Vodeća sorta u Tirolu je zlatni delišes, odmah iza njega je gala, greni smit, pink lejdi. Nemaju veliku strukturu sortimenta.

Gala je sorta koja veoma rano sazreva. Nekada stiže krajem jula, ove godine stiže malo kasnije. Gala ima nekoliko klonova. I u Italiji se stalno radi na klonskoj selekciji gale. Na osnovu nekog ispitivanja koje smo mi radili, postoje dva tipa gale. Jedan tip gale je onaj koji ima jednoznačno rumenilo na površini pokožice, i drugi tip gale koje imaju pruge. I od tih klonova koji imaju pruge šniko red i gal vala su se pokazale kao najbolje. Od ovih koje imaju jednoznačno rumenilo izdvojio bih devil galu i buckeye. Devil gala je vodeća ne samo ovde, već i u Italiji. Izbor kompanije Atos da sorta gala bude zastupljena preko 50%  je jako dobar, jer rano stiže. Nisu veliki troškovi čuvanja i skladištenja. Nema previše krupne plodove, srednje krupnoće, osnovna boja je zlatno-žuta prekrivena crvenim ili prugama. Izuzetno je dobrog ukusa. Pored Evrope, Bliski Istok dosta traži ovu sortu, tako da ja vidim galu kao jednu od perspektivnijih sorti. Naravno, dobro je da su i neke druge kompanije uvele klubske sorte, kao što je Delta uvela pink lady i druge. Nove klubske sorte se moraju pratiti i ući u te klubove. I sigurno je da će na tržištu biti jako velika utakmica, onaj  ko bude imao dobru sortu i dobar kvalitet on će opstati na tržištu. Naravno, važno je da imaju i svoju hladnjaču.

Piše: prof dr Zoran Keserović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18