Kada je u pitanju proizvodnja jabuke u Srbiji, u poslednjih deset godina jabuka se nalazi u prvih 10 proizvoda u izvozu. Imali smo rekordnu proizvodnju jabuke 2015. godine od 513 hiljada tona, dok je 2023. pala na 370 hiljada tona. Zbog situacije na Bliskom Istoku, Ukrajini i Rusiji došlo je do pada proizvodnje, ali i zbog uticaja nekih faktora kao što je pojava poznih prolećnih mrazeva, na nekim lokalitetima i grada, došlo je do smanjenja proizvodnje, tako da ja za ovu godinu očekujem proizvodnju od 330-340 hiljada tona jabuke.
Mnogi nisu izdržali ovu situaciju koja je bila u poslednje vreme i zbog povećanja troškova proizvodnje. Mali proizvođači koji nisu imali hladnjače su počeli da krče zasade, a ja bih rekao da je ponovo došlo vreme jabuke kao što je to nekada bilo. Naravno, da bi ostali i postali konkurentni mora da se primeni savremena tehnologija, kao što su protivgradne mreže, koje osim grada štite i od ožegotina. Zatim da se uvedu sistemi za navodnjavanje, fertirigacija, da se ide gusti sklop, više biljaka po hektaru. Na primeru Atosa, vidimo da je recimo gala posađena na 60 cm u redu, između redova oko 3,2m i ovde se očekuje preko 80-85 t po hektaru.

Sve ove promene, kao što je uvođenje savremene tehnologije, teže prihvataju privatni proizvođači, ali ko želi da napreduje to mora da uradi i uzme u obzir.
Pored uvođenja savremenih tehnologija uz pomoć države, mora se birati i kvalitetan sertifikovani sadni materijal. Ja i sad preporučujem prizvođačima da izaberu knip sadnicu. Izborom knip sadnica, koje imaju na sebi od 5-7 prevremenih grančica, one već u drugoj godini mogu da imaju prinos od 27-35 t/h. Bitno je da imaju kvalitetan sadni materijal, sistem za navodnjavanje, i ono što je možda najvažnije u proizvodnji jabuke, pored zaštite je primena biljnih regulatora rasta, svakako proređivanje plodova.
Vrlo je važno da mi ove godine imamo dobar rod, ali i da taj zasad ne uđe u alternativu, pa da u sledećoj godini rod bude prepolovljen. Ono što je, možda, bio problem kod proizvodnje jabuka, je što mali proizvođači nisu imali svoje hladnjače i našli su se u nezgodnoj situaciji. Jedino oni koji su udruženi mogu da opstanu na tržištu. Onaj ko je uspeo da izdrži poslednje 3-4 godine, treba da zna da zbog malog roda kao i kod ostalih voćnih vrsta, dolazi godina jabuke i imaće dobru cenu. Ja u poslednjih 35 godina ne pamtim da je voće imalo tako visoku cenu.
Piše: prof dr Zoran Keserović