TIKVICE HRANLJIVE I LEKOVITE – Sveže iz sopstvene bašte

Leti su bašte pravi rudnici vitamina i minerala. Jedno od tih bogatstava su tikvice. U porodici tikava ima oko 850 vrsta, a kod nas su najčešće povrtarske tikvice. Gaji se mnogo varijeteta, a u okviru svakog više sorti, koji se razlikuju po obliku, boji i nameni.

Najčešće su obična tikvica, cukini, patison, ređe špageta tikvice, dok se ostale nađu u tek po nekoj bašti, posebno kada su u pitanju ukrasne forme.

Izbor zavisi od potreba i ukusa. Obične tikvice su najraširenije, posebno žbunaste forme, jer su praktičnije za berbu i manje bašte. Cilindrični, valjkasti, glatki beli ili svetlozeleni plodovi najčešće se pohuju, pune ili od njih priprema ukusno varivo.

 POHOVANI CVETOVI TIKVICA

Cvetove tikvica ubrati ujutru rano, dok su otvoreni. Pažljivo ih oprati, iznutra i spolja, i ocediti na kuhinjskom papriru. U međuvremenu umutiti nekoliko jaja, dodati brašno, so ili šećer, što zavisi od namene, i napraviti smesu gušću od one za palačinke. Cvetovi se umaču u brašno i prže na vrelom ulju. Izvađene ih valja ocediti na kuhinjskom papiru.

Cukini tikvice rastu takođe u obliku žbuna. Beru se isključivo mladi plodovi – tamnozeleni, svetlozeleni – bez ili sa uzdužnim prugama, valjkasti ili kruškoliki. Kora je glatka, meka, sa slabo izraženim rebrima. Svaki plod može da ima dvostruku namenu. Donji, širi, u kome su semenke, posle čišćenja može da se napuni,bez uklanjanja kore, a gornji da se iseče na tanje kriške i griluje ili pohuje.    

Patison tikvice je lako prepoznati. Izgledaju kao ukrasni tanjiri čipkastih ivica, pa ih u narodu često i nazivaju „tanjirače“. Kuvaju se, prže, pohuju, rendaju, ali i kisele kao krastavac kornišon, ili se dodaju u turšiju. Važno je da se plodovi beru mladi, tri – četiri dana posle zametanja, dok se u njima ne razvije seme.

GRILOVANE PA ZAPEČENE

Dve-tri tikvice oprati, ocediti i bez ljuštenja iseći na tanke šnite, blago posoliti, pobiberiti i ostaviti na kuhinjski papir da se ocede. U meduvremenu pripremiti preliv: tri-četiri čena belog luka, sok od jednog limuna, malo izmrvljenih ili mlevenih semenki komorača, kašičica šećera, malo soli, vezica korijandera, a može i peršuna ili celera, dve kašičice maslinovog ulja i malo vode. Šnite grilovati u malo nauljenom tiganju i ređati u jena činiju. Svaki red prelitigotovom smesom, a poslednji posuti sa 100 grama seckanih pečenih pistaća ili neslanog kikirikija, i staviti u rernu 10-15 minuta da se zapeče.  

Tu je i grupa muskatnih tikava kruškolikih plodova različite veličine. Kora je glatka, mekana, a meso  žuto ili narandžasto, fine strukture, veoma ukusno, slatko, specifične arome koja podseća na dinju. Od svih tikava muskatna je najbolja za pripremu pita, kolača i preradu. Koriste se isključivo zreli, hranljivi plodovi bogati šećerima, skrobom, pektinima (vezuju otrovne materije i izbacuju ih iz organizma), vitaminima A, B, C i E, i mineralima – kalijumom, fosforom i gvožđem. U 100 grama ploda ima 20 miligrama provitamina A, što je duplo više nego kod šargarepe. U semenu ima mnogo fosfora, koji je važan u borbi protiv holesterola.

Jela od ove tikve su veoma raznolika – uštipci, sufle, slatko, kompot, pečene kriške.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18