Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Tajna tropf bermeta

Tajna tropf bermeta

258

Davnih dana Karlo Rumi u julskom izdanju, tadašnjeg „Vanderera“, piše da je od običnog daleko ukusniji tropf bermet, ali se on od pre nekoliko godina više pravi u Petrovaradinu i Čereviću, nego u Karlovcima. Navodi da je on takođe veoma omiljen i u Beču:

 -Karlovčani smatraju za veliku tajnu kako se on priprema, jer je potrebno više dodataka nego za običan bermet. Ja ne želim da otkrijem u ovim novinama tu tajnu, koja je inače već dugo poznata u Petrovaradinu i Čereviću, pošto je ovaj, veoma komplikovan, način pravljenja karlovačkog tropf bermeta u Ekonomskim novostima i raspravama iz 1820. godine detaljno opisao gospodin Andrija Volni, nekadašnji direktor Karlovačke gimnazije, a sada direkor fabrike stipse u Mužjevu. Pri tome je dao i crteže neophodnih uređaja koji se koriste u tu svrhu. Osim toga, moram da se složim sa gospodinom Šamsom, koji je i ‘Otadžbinskim novinama’ 1816. godine o karlovačkom bermetu rekao da je „protivrečno to što se ne može čuvati više od godinu dana i zato je pogodan za trgovinu na veliko. Poznato je da mnogo belog tropf bermeta stiže u bečke trgovine. Zbog lošeg stanja podruma u Karlovcima, Petrovaradinu i drugde, vino se ne može držati duže od jedne godine, ali u dubokim i hladnim bečkim podrumima može i po više godina. Ako se ostavi da ostari nekoliko godina, ono u bečkim podrumina poboljšava svoj kvalitet i dobija na jačini. Stoga, kada se u Beču Karlovčanima posluži karlovački tropf bermet oni se pitaju kakvo je to vino, pri čemu ga oni, iako dobri poznavaoci, proglašavaju za dobar, stari, iako njima nepoznat mađarski ausbruh.

Piše: Zorica Milosavljević

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.