Prokupac iz pretprošlog veka

Profesor Biološkog fakulteta u Beogradu dr Željko Tomanović u okviru projekta „Valorizacija genetskih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka“, kaže da se jedan deo projekta odnosi na prokupac, našu najznačajniju autohtonu vinsku sortu. Planira se sekvenciranje genoma osam odabranih klonova prokupca, među kojima su se našli i stari čokoti iz manastira Sretenje i vinograda posađenog krajem 19. veka u Župi.

– Genomska analiza će nam pokazati koji klonovi prokupca pokazuju najveću otpornost na klimatske promene i bolesti, kao i druge osobine koje su od značaja za dobijanje visokokvalitetnih vina – kaže profesor Tomanović. – Prvi rezultati se očekuju pre kraja godine.

Projekat realizuju naučnici sa Univerziteta u Beogradu. U timu su Slavica Todić i Vera Rakonjac sa Poljoprivrednog fakulteta, Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta  i Miroslav Nikolić s Instituta za multidisciplinarna istraživanja. I ovog puta istraživanje se obavlja u saradnji sa kolegama iz Instituta za vino i vinovu lozu Univerziteta La Rioha u Španiji.

Piše: Zorica Milosavljević

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime