Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Blanširanjem se uklanja pokožica

Blanširanjem se uklanja pokožica

121
Foto: Freepik

Ako želite da u pripremi domaće zimnice koristite grožđe s kojeg je uklonjena pokožica, prvo ga morate blanširati. Blanširanje podrazumeva kratko potapanje ploda u ključalu vodu, vađenje i brzo potapanje u hladnu vodu. Toplota vode izaziva pucanje i olabavljenje kožice ploda što olakšava guljenje. Ovaj postupak sprečava da se grožđe “kuva” i posle vađenja iz ključale vode i pomaže mu da zadrži ukus i hranljive materije.

Bobice stavite u veliku cediljku i dobro ih operite. Napunite veliku činiju do pola ledom, zatim hladnom vodom i ostavite na stranu. Grožđe ćete staviti u ledenu vodu odmah nakon što ga kratko “prokuvate”. Ako to ne uradite, zbog visoke temperature ključale vode, bobice će nastaviti da se kuvaju iznutra što može da pokvari njihovu konzistenciju i ukus i spreči zadržavanje hranljive materije.

Ulijte dva l vode u lonac od 4 l i zagrejte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. U vrelu vodu polako dodajte šaku grožđa. Nemojte dodavati previše, jer to može da spusti temperaturu vode i zaustavi ključanje što će dovesti do gubitka prepoznatljivog ukusa grožđa. Ostavite grožđe da se kuva oko 30 sekundi ili dok mu kožica ne počne da puca, zatim pažljivo cediljkom pokupite ga iz ključale i odmah spustite u hladnu vodu. Najbolje je da u vodu s česme ubacite koju kockicu leda. Ostavite ga u vodi nekoliko minuta, izvadite i stavite na peškir ili krpu da se ocedi i osuši. A tada pažljivo, prstima pokupite pokožicu koja je sama spala.

Piše: Svetlana Mujanović