Voće s pet ukusa zamenjuje puno lekova

Šisandra (Schisandra chinensis) je loza koja raste do visine od 10 metara, cveta od maja do juna. Grozdasti crveni plodovi sazrevaju od avgusta do kraja septembra. Potrebno je da imate najmanje dve sadnice. Prorodi u drugoj godini. Zovu je i voće s pet ukusa. Zahtevna je po pitanju zemljišta, voli dobro drenirana, bogata organskom materijom i vlažna. Idealno je saditi u polusenci. Dobro podnosi zimu, ali se preporučuje da se prve godine po sadnji štiti od hladnoće. U proleće je poželjno dodati prirodno đubrivo, a tokom vegetacije prihranjivati je mineralnim.

Poznata je kao tradicionalna kineska medicinska biljka pod nazivom „Wu Wei Zi“, što znači pet voćnih ukusa. Koristi se za poboljšanje zdravlja kože, kao anti-nesanica, protiv raznih infekcija i kašlja. Ulje šisandre se koristi u zvaničnoj ruskoj medicini. Glavne aktivne supstance su tzv. “lignani” (šisandrin). Istraživanja pokazuju da visok nivo lignana u telu smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raznih oblika raka. Ona takođe deluje kao antioksidant lignana, što doprinosi boljem osećaju, ima pozitivan efekat na kožu i oči, i uopšte sprečava proces starenja. Ima umirujuće dejstvo, leči depresiju pomaže da se prevaziđe stres, preporučuje se za lečenje poremećaja spavanja i nesanica. Šisandra je cenjena kao tonik za celo telo, jer jača, oživljava brojne unutrašnje organe pa je koriste mnogi ruski sportisti za oživljavanje tela posle napora. Plodovi se obično konzumiraju sveži ili sušeni. Imaju pomalo neobičan ukus (kiselo, gorko, slano, slatko, ljuto). Preporučena dnevna doza sušenih bobica je jedna kašičica dva – tri puta dnevno. Preterivanje se ne preporučuje. Od ploda mogu se napraviti domaći sok ili čaj (5g izdrobljenog suvog voća u 100ml proključale vode ). U Kini se čaj sprema i od drobljenog, suvog lišća.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18