Mango, ananas i banana u jednoj biljci

Mango, ananas i banana u jednoj biljci. Zove se asimina (Asimina triloba), poznata i kao indijanska banana, i višegodišnja je biljka poreklom iz Severne Amerike. To je retka vrsta, spada u listopadne voćke s velikim listovima. Zahteva bogata humusna zemljišta, ali raste i na drugim tipovima, izuzev na kiselim. Poželjno je da se tokom sadnje u jamić doda što više organskog đubriva i hraniva. Prvih godina raste sporo, a s vremenom, kako joj raste koren, srazmerno buja i sadnica. U početku je potrebno da ima i neki vid potpore da se ne bi stablo lomilo.

Jako je bitno da bude posađena na mestu gde nema popodnevnog sunca. Ukoliko je izložena celodnevnom suncu, na listovima nastaju ožegotine. Kao žbun može porasti 2,5 do 3 metra, a kao drvo čak i do 5m. Poznato je da je otporna na niske zimske temperature (do -30°C), ali u prvim godinama, preporučljivo je da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem ili slamom. Cveta u aprilu tamnim ljubičastim cvetovima koji su izuzetno atraktivni, ali imaju neprijatan miris i samo je muve oprašuju. Rađa minimum tri godine posle sadnje.

 Posle oprašivanja rastu grozdaste cvasti pa se razvija plod koji može da poraste i petnaestak cm i dostignu težinu od pola kg. Meso ima sladak ukus i podseća na mešavinu banane, manga i ananasa. Voće može da se bere direktno sa drveta ili možete sačekati da samo padne na zemlju. Plodovi su bogati ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Asimina za sada ni kod nas ni u regionu nema poznatih štetočina i bolesti. Listovi su poznati kao prirodni insekticid. Natopljeni u vodi deluju protiv krompirove zlatice, nematoda i drugih štetočina. Suvi, opali listovi se pokupe, sačuvaju u kartonskoj kutiji na suvom mestu do sledeće godine, tada se dve pune kašike suvog, smrvljenog lišća ubace u dva litra tople vode, ostavi da se natopi nekoliko dana (idealno 7 do 10) kako bi se dobila braon suspenzija. Ona se procedi i čuva na tamnom i hladnom mestu do proleća. Na proleće samo se sipa u prskalicu i koristi. Tokom natapanja iz listova se izluči asimicin, koji je prirodni insekticid.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18