Novi život pekmeza od šljiva

Septembar je mesec kada se šljivici zaplave, posebno oni u brdskoplaninskim predelima, kada se u plodovima nakupi obilje šećera pa ih valja pretvoriti u ukusnu, hranljivu, ali i lekovitu zimnicu. Nema domaćice koja nije pravila, ili od neke bake ili tetke dobila teglu-dve pekmeza od šljiva. Stariji se rado sećaju koliko su puta bili musavi od ovog „slatkog blaga“ namazanog na parče hleba, a za zimske raspuste bake su ih dočekivale kiflicama sa džemom od šljiva.

Odomaćivanjem novih voćnih vrsta i prodorom savremenih tehnologija, zimnica od šljiva je potcenjena kao nekakva seoska i sirotinjska poslastica. Vremenom, vraćen joj je ugled pa se tegle sa šljivom u špajzevima i ostavama čuvaju zajedno s onima od drugog, čak i egzotičnog voća. Predlažemo da svoju ovogodišnju zimnicu pripremite po našim starinskim, ali i po receptima preuzetim od kuvara drugih zemalja u kojima je šljiva i dalje cenjena voćka.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno