VREME JE DA SE PLAVO ZLATO PRIPREMI ZA ZIMU
Septembar je mesec kada se šljivici zaplave, posebno oni u brdskoplaninskim predelima, kada se u plodovima nakupi obilje šećera pa ih valja pretvoriti u ukusnu, hranljivu, ali i lekovitu zimnicu. Nema domaćice koja nije pravila, ili od neke bake ili tetke dobila teglu-dve pekmeza od šljiva. Stariji se rado sećaju koliko su puta bili musavi od ovog „slatkog blaga“ namazanog na parče hleba, a za zimske raspuste bake su ih dočekivale kiflicama sa džemom od šljiva.
Odomaćivanjem novih voćnih vrsta i prodorom savremenih tehnologija, zimnica od šljiva je potcenjena kao nekakva seoska i sirotinjska poslastica. Vremenom, vraćen joj je ugled pa se tegle sa šljivom u špajzevima i ostavama čuvaju zajedno s onima od drugog, čak i egzotičnog voća. Predlažemo da svoju ovogodišnju zimnicu pripremite po našim starinskim, ali i po receptima preuzetim od kuvara drugih zemalja u kojima je šljiva i dalje cenjena voćka.
Kakve sve delicije možete napraviti od šljiva, pročitaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.