Sastojci koji sprečavaju nastanak raka

U poređenju s gajenim, samoniklo voće ima mnogo prednosti. Osnovna je da u slobodnoj prirodi raste bez neposrednog uticaja čoveka. Ono nije zalivano, prskano hemikalijama, niti đubreno veštačkim đubrivima. To znači da mu za razliku od gajenog, hemikalijama nije uništena sposobnost samozaštite i poremećena biološka ravnoteža, zbog čega se nije istrošilo i osiromašilo, te je znatno vrednije i sa higijensko-prehrambenog aspekta.

Samonikle voćke se, za razliku od gajenih, razvijaju u optimalnim prirodnim uslovima, zbog čega su biološki vrednije, otpornije i manje ugrožene od prouzrokovača bolesti i štetočina, a njihovi plodovi bogatiji bioaktivnim sastojcima. Ono ima mnogostruko više vitamina, minerala, enzima i to u oblicima koje ljudskom organizmu najbolje odgovaraju, a to su upravo materije koje uspešno neutralizuju otrove koje svakodnevno na razne načine unosimo u organizam.

Korišćenjem šumskog voća u ishrani, ne samo da se izbegava „zatrovana“ hrana, već se prirodno jača opšta otpornost, jer šumsko voće osposobljava naš organizam da se bori protiv zagađene sredine. Najnovija istraživanja ukazuju da mineralna đubriva koja se koriste u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji indirektno, ugrađujući se u plodove, štetno deluju na ljudski organizam, pre svega nitritima. Ove materije se termičkom obradom i pod uticajem fermenata koji učestvuju u procesu varenja transformišu u nitrozamine, materije koje spadaju u kancerogene. Naučnici su na tragu dokazima da prirodna biljna hrana, u koju ubrajaju i šumsko voće, sadrži neke supstance koje sprečavaju nastanak raka, a kojih nema u plodovima gajenih voćaka. Ispitivanja su usmerena prvenstveno na ulogu selena koji je češći sastojak samoniklog voća, a prema najnovijim ispitivanjima se smatra antikancerogenim elementom. Taxus baccata (tisa) sadrži alkaloid taksol, koji predstavlja osnovni, izuzetno efikasan sastojak novog leka koji se koristi u lečenju nekih kancerogenih oboljenja jajnika, dojke, pluća, vrata…

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18