MALA ŠKOLA PČELARSTVA „DOBROG JUTRA“ (83)
U septembru i u prvoj polovini oktobra završavaju se pripreme za uspešno zimovanje pčelinjih društava. Njih vrše same pčele, po svojim prirodnim zakonima, ne očekujući ih od pčelara, jer su deo načina življenja. Kako je mnogo činilaca koji na to utiču, nikad nije sigurno da će pčele same s uspehom moći da obave ovaj važan posao. Stoga je nužno da pčelar blagovremeno proveri i obavi sve što one nisu mogle same da urade.
Jedno od često postavljanih pitanja početnika, ali i dilema višegodišnjih pčelara je u kojem delu košnice uzimiti pčelinje zajednice. Prema nekim pčelarima, pčele treba da su i tokom zime u plodišnom nastavku, tamo gde im je i mesto. Drugi pak tvrde da je u gornjem delu košnice toplije, jer tamo odlazi vruć vazduh, i da ih zato treba tu uzimiti. Kako bilo, i jedni i drugi imaju argumenata, a izbor je najsigurnije prepustiti samom pčelinjem društvu.
Šta treba da zna pčelar u pripremi pčelinjaka za zimu, pročitaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.