Šljive nema, a ni cena nije neka

U Osečini i okolnim krajevima, kao i u većem delu Srbije, šljive retko ko ima. Oni koji su imali nešto  roda, imali su možda dvadeset ili trideset procenata u odnosu na prethodne godine.

– Imamo šljive, ali je dosta podbacila, možda trideset posto od onoga što je inače. U voćnjaku od devet hektara imam oko šest hiljada stabala šljive, što je sa rodom, a nešto nije – kaže Ilić Milovan iz sela Goločelo koji je najveći deo roda osušio.

– Ono što je bilo dobro išlo je u sušaru, ono što nije bilo za sušaru išlo je u rakiju. Rakije je bilo tonu, a sušene će biti nekih  osam tona. Imamo svoju sušaru koja je kapaciteta desetak tona za 30 sati. Sušara je na drva, a može bilo koje drvo i bukva i bagrem – kaže nezadovoljan cenom šljive.

– Cena i nije neka s obzirom da šljive nema. Sve što se dešavalo je vrlo čudno, seljak je prepušten sam sebi i bukvalno nas teraju sa sela – zaključio je Ilić.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime