Mađarska „salata“ od šljiva

U mađarskoj i nemačkoj kuhinji se često kao prilog pečenom mesu poslužuje kompot. Ako imate šljiva pripremite ga i vi, radi probe. Zanimljivo je da nema preciznih mera. Po želji odvojte šljive, malo tvrđe, u ćasicu uspite šećer da ga možete kašikom slobodno zahvatati, malo konzervansa i operite i sterilišite veće tegle.

Šljive dobro operite i presecite na polovine, izvadite koštice. Do trećine tegle složite polovine šljiva, pa pospite s malo šećera – oko trećine supene kašike i dodajte par zrnaca konzervansa. Postupak ponavljajte dok ne napunite teglu. U dublji pleh sipajte vode, tegle stavite tako da se ne dodiruju i stavite u rernu da se peče na 150 do 160 stepeni sat vremena. Tegle ne treba zatvarati, peku se otvorene. Posle sat vremena ugasite rernu i ostavite do sutra da se ohladi, zatim ih zatvorite i sklonite u špajz. Šljive će “spasti” do 2/3 tegle, tako i treba. Neka vas ne buni što će ostati neotopljenog šećera, sve će se lepo rastopiti za dan-dva. Između šljiva će se stvoriti predivan žele, nema soka kao kod kompota. Poslužuje se uz pečeno meso, kao dodatak u kolačima, voćnim salatama, sa sladoledom…

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno